Majetková podání nemáme kam podat, tvrdí Hrad

15.01.2015 10:47

Autor: Jakub Kalenský
Zdroj: HN

Zákon o střetu zájmů míří na poslance, senátory, ministry, bankéře ČNB, krajské a obecní zastupitele i další významné úředníky po celé republice. Na nejvýše postaveného úředníka u nejvyššího ústavního činitele je ovšem krátký.

Hospodářské noviny se už minulý týden dotazovaly Hradu, zda vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář podává čestné prohlášení podle zákona o střetu zájmů. V něm by měl podobně jako zákonodárci a jiní úředníci každoročně zveřejňovat své příjmy, dary, půjčky či majetek nabytý v průběhu funkce. Tato majetková přiznání slouží kontrole, zda veřejní funkcionáři nevyužili svého postavení k nekalému obohacení. V Mynářově případě jde o otázku, která je vzhledem k podivnému nákupu strašnické vily znovu o něco aktuálnější.

"Nemáme to komu říct"

Tento týden dorazila z Hradu poněkud překvapivá odpověď. "Ve vztahu k zaměstnancům KPR neexistuje žádný evidenční orgán," sdělil mluvčí Jiří Ovčáček. Jinými slovy, Mynář majetkové přiznání nepodává, protože podle výkladu hradních právníků nemá komu.

Stejný názor zastávala KPR už za minulého prezidenta Václava Klause. "Už za nás jsme na to měli právní stanovisko, že KPR skutečně nemá evidenční orgán podle zákona o střetu zájmů," říká Klausův kancléř Jiří Weigl. KPR prý totiž nespadá mezi "ústřední orgány státní správy", o kterých se v zákoně o střetu zájmů hovoří.

Tento výklad ale někteří experti zpochybňují. HN už minulý týden přinesly stanovisko ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera, podle kterého má hradní kancléř povinnost majetkové přiznání podávat. Stejný názor zastává i advokátka Petra Bielinová, která se zákonu o střetu zájmů dlouhodobě věnuje.

"Domnívám se, že evidenčním orgánem je vedoucí KPR. Není to tam sice výslovně, ale plyne to ze zákona. Tajemník obecního úřadu nebo ředitel krajského úřadu jsou také evidenčním orgánem pro své úřady. Vyjmenované to tam není, protože organizačních složek státu je mnoho, ale kdo stojí v čele toho úřadu, tak je evidenčním orgánem," říká Bielinová.

Za zákon nikdo nezodpovídá

Podle ní se Mynář tím, že majetkové přiznání za první rok ve funkci nepodal, dopustil přestupku. Bielinová se proto minulý týden po zveřejnění textu HN obrátila na městský úřad v místě Mynářova bydliště, aby kancléřův možný přestupek začal řešit.

Výklad a kontrola zákona o střetu zájmů se komplikují i tím, že oproti jiným předpisům nemá jasně určené ministerstvo, které by za něj zodpovídalo. Resorty vnitra a spravedlnosti si mezi sebou odpovědnost přehazují, vyřešit spor by měla až chystaná novela. "Tento zákon skutečně nemá gesční ministerstvo," potvrzuje ministr Dienstbier.

 

Zpět

Kontakt

Mgr. Petra Eliášová (dříve Bielinová)

+420 605 543 419